I tu, què faries amb 100 milions d’euros?0

873 19/02/2021, 11:46       #Opinió,

Imaginem-nos el Sr. Bargalló, actual conseller d’Educació, assegut al seu despatx i fent una pluja d’idees: En què es poden invertir aquest curs 2020-2021 uns 100 milions d’euros? En més professors per reduir ràtios? En la contractació d’especialistes per reforçar els alumnes amb dificultats? En ampliar les places al CFGM? En crear més opcions fora de l’ESO per als alumnes amb un fracàs escolar que arrosseguen ja des de Primària? En millorar les infraestructures malmeses a les escoles i els instituts?

No.

Molt millor! Finalment té una gran idea: un pla revolucionari que millorarà els resultats acadèmics dels nostres alumnes per tal que arribin a una puntuació, a les proves PISA, similar a l’alumnat de Finlàndia, Xina, Singapur, La Rioja, Castella i Lleó o Astúries (Pla d’educació digital de Catalunya 2020-2023). Aquesta inversió es dedicarà, el curs 2020 – 2021, a la compra d’ordinadors: 72.000 per professors i uns 221.624 pels alumnes de 3r, 4t d’ESO, Batxillerat i CFGM dels centres de titularitat pública.

D’això no en sabia gran cosa -mea culpa- fins que el passat novembre de 2020, la direcció del meu institut em va comunicar que en breu podia passar a recollir un dels 72.400 ordinadors nous que el Departament d’Educació havia adquirit per a ús del professorat. També, fa pocs dies, vaig rebre una notificació de l’institut del meu fill on m’informaven que tenia a la seva disposició un ordinador, gratuït, (en préstec, clar) a l´igual que tots els alumnes de 3r i 4t d’ESO, Batxillerat i CFGM dels centres públics: 221.624, segons el propi departament.

Al començament, vaig pensar que era un error; després, em vaig indignar i, més tard, vaig voler saber-ne més d’allò que, parafrasejant un llibre de Quim Monzó, en podríem anomenar el perquè de tot plegat.

En primer lloc, per què em van oferir un ordinador nou quan al meu institut tot el professorat ja en tenia un des de feia anys i ens l'havien canviat per un Chromebook nou a principis de curs? Algú del Departament havia consultat les necessitats dels instituts per tal de no fer despeses innecessàries? Quants professors de Catalunya necessitaven realment aquest nou ordinador perquè no en tenien cap? Segons el Departament d’Educació, 72.400. Només al meu institut es podien haver estalviat 15.241 euros, més o menys el sou brut de mig professor tot un curs.

En segon lloc, per què havien posat a disposició del meu fill un ordinador nou, per valor de 331,33 euros -segons la circular que em van enviar-, quan ja en tenia un, com la majoria dels seus companys? Per què cal adquirir ordinadors per tots els alumnes d’ESO, Batxillerat i CFGM sense tenir en compte si ja en tenen un o no? No s’havia fet una despesa important durant el confinament per donar ordinadors, tablets i connexió a internet als alumnes amb problemes de connectivitat?

En tercer lloc, quin és el preu d’aquest pla només en ordinadors? Amb les dades anteriors, el càlcul és fàcil: gairebé 100 milions d’euros (El Departament d’Educació parlava, al juliol de 2020, de 300.000 ordinadors per a l’alumnat i 85.000 pel professorat, així que el preu podria ser superior a aquesta quantitat). Això, sense tenir en compte les anteriors inversions en ordinadors pels alumnes amb dificultats econòmiques, el manteniment, el programari, la despesa d’hores dels coordinadors TIC... És la millor manera de millorar els resultats acadèmics dels nostres alumnes? O es tracta, ras i curt, d’una manera fàcil i populista de publicitar una inversió poc raonada i en gran part innecessària?

Finalment, he comprès que tot això forma part de la impossibilitat manifesta dels responsables d’aquest departament de solucionar els problemes reals que tenim a les nostres escoles i instituts.

I quan no hi ha bones idees, es compren més ordinadors.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal