Canviem el batxillerat... o destruïm-lo!2
2034 01/03/2021, 13:15 Robert Veciana i Tormo. Delegat de Professors de Secundà ria (aspepc·sps) #Opinió,
Les darreres setmanes els mitjans han difós amb una sospitosa insistència una ocurrència publicada per tres professores de secundà ria que proposa «canviar el batxillerat». Com qualsevol institució educativa, el model actual de batxillerat és perfectible: Es pot discutir si potser és massa curt, si s’hi imparteixen massa matèries, si cal que inclogui un «treball de recerca» més que discutible o si està massa enfocat a superar les proves d’accés a la universitat, etcètera. Però lluny de plantejar-se una discussió racional sobre aquests i altres problemes reals, la pretesa proposta de canvi no consisteix en altra cosa que en culminar la destrucció de l’educació secundà ria del paÃs. Emprant, això sÃ, aquest vocabulari «engrescador» amarat de terminologia pseudo-psicològica i sentimentaloide tant de moda. Llenguatge que no aconsegueix amagar la inanitat intel·lectual d’una proposta llançada per algú que no té problema en proclamar que «No tenim, doncs, un ideari previ, ni un decà leg de què o de com, malgrat que coincidim les tres en molts aspectes que en realitat no tenen només a veure amb el batxillerat, sinó amb una concepció de l’educació» No devem ser els únics que veuen una contradicció flagrant en afirmar que hom té una concepció de l’educació però que, a la vegada, no té un ideari previ...
Més enllà de la manca de respecte per la coherència lògica més elemental, es pot detectar el que pretenen aquesta mena d’iniciatives: Se’ns diu que es veu amb preocupació «l’angoixa» i «l’estrès» que pateix l’alumnat. Ã’bviament no hi ha, llevat d’algun sociòpata, ningú que desitgi que els nois i noies que cursen batxillerat ho passin malament. La immensa majoria de professors i professores d’aquest paÃs ens limitem a intentar que els nostres alumnes aprenguin i, si pot ser, en un ambient distès i amigable, només faltaria. En declarar d’entrada aquesta humanÃssima atenció al patiment del nostre alumnat es pretén desqualificar qualsevol intent de dissensió. També ens podrÃem preguntar com és que el patiment i l’angoixa que senten molts alumnes d’ESO (més nombrosos que els de batxillerat) no els preocupa. Efectivament, el nostre sistema educatiu obliga molts nois i noies a perdre el temps miserablement durant quatre anys o més. I la raó la sabem tots. Molts dels nostres alumnes no solament no han après res des de primà ria -només cal consultar les esfereïdores dades disponibles sobre competència lectora- sinó que prà cticament no entenen res del que es fa a classe, s’avorreixen i de pas, en molts casos, impedeixen que aquells que sà poden i volen aprendre ho facin i aixà pateixin en silenci fins arribar al batxillerat, on per fi respiren alleujats. Però no, amb una audà cia escandalosa se’ns diu, i aquà ja està tot al descobert, que cal evitar que al batxillerat es perdi tot l’assolit a l’ESO! Tal com sona. Els formidables avenços assolits per la renovació pedagògica implantada a la Secundà ria Obligatòria no han arribat al batxillerat. Inadmissible. Citem: «Un batxillerat que il·lumini la cara dels nois i noies quan en parlin, que els orienti cap a ports de futur, que els permeti escollir i aprofundir. Que reculli el llegat d’un currÃculum crÃtic i creatiu de l’ESO i enlairi el desig de seguir aprenent».
Finalment se’ns «informa» de que aquesta iniciativa ha estat molt ben rebuda per la «comunitat educativa». I se’ns diu fins i tot abans de llançar una enquesta al respecte. D’això se’n diu presciència: que sapiguem a hores d’ara no s’ha fet cap consulta seriosa al professorat de secundà ria. Dèiem al principi que aquesta iniciativa ha estat difosa amb profusió pels mitjans. Tampoc resulta casual que el Departament d’Educació salti de seguida amb la seva proposta de «flexibilitzar» el batxillerat. Potser convindria dir les coses pel seu nom. Ja hem desballestat l’ensenyament secundari obligatori, ja hem assolit «l’equitat» regalant un tÃtol que a hores d’ara la societat ja entén com irrellevant. Acabem, perdó, «canviem» el batxillerat.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris (2)





Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.