Reunió de la Comissió paritària de riscos laborals: vacunació1

1090 05/03/2021, 10:01       #Salut laboral, #Comunicats,

Reunió celebrada el 2 de març de 2021.
Aquesta sessió ha comptat amb l’assistència de la Subdirectora de Promoció de la Salut Carme Cabezas i del Director de Serveis del Departament de Salut, Xavier Rodríguez que han explicat la situació de la vacunació a Catalunya i la disponibilitat de les diferents vacunes. Hi ha encara més de 500 persones en les UCI’s pel COVID i ja s’han produït més de 20.000 defuncions a Catalunya.

S’està administrant la vacuna d’AstraZeneca als docents, restringida als menors de 55 anys. La raó adduïda és la falta d’assaigs en la franja d’edat superior, però s’informa de que:

- Altres països no han fet aquesta restricció per edat i la vacuna proporciona immunitat en totes les franges d’edat.

- Està basada en vectors vírics (s’utilitza un virus de refredat atenuat). És un tipus de vacuna menys experimental que la de Pfizer.

- Quan les dues dosis s’administren amb una major separació temporal l’efecte immunitari és superior. Els docents rebran les dosis amb 12 setmanes de separació. En aquest cas la immunització arriba al 80%.

- És més barata, entre altres coses perquè ha tingut finançament públic i perquè la seva conservació és més senzilla.

- Redueix fins a un 45% els casos asimptomàtics (les altres vacunes no ho fan).

- El 20% dels administrats pateixen alguna reacció, més en la primera dosi que en la segona. La reacció pot ser de febre, dolor muscular, cansament, etc.

- Fins ara s’havia exclòs el personal vulnerable amb malalties greus però s’ha vist que aquesta restricció no és necessària. Si algun docent ha quedat exclòs per aquest motiu se’n farà repesca. No es podrà aplicar als al·lèrgics a algun dels seus components.

- Les dones embarassades han de consultar el seu metge perquè valori la relació riscos/beneficis. En cas de lactància s’aconsella posar la vacuna.

- Els més grans de 55 anys es vacunaran quan correspongui, segons el pla previst de vacunació, és a dir, després dels més grans de 80 anys i dels sanitaris menors de 56. Els docents estarien inclosos en el tercer grup, dintre dels sectors amb funció social essencial.

El Departament d’Educació assegura que no hi haurà cap requisit de vacunació a la borsa ni per treballar si més no mentre no es pugui assegurar l’accés de tothom a la vacuna i afirma que el Departament de Salut tindrà les dades de la vacunació.

Professors de Secundària (aspepc·sps) demana que els més grans de 55 anys es puguin vacunar voluntàriament amb la vacuna d’AstraZeneca. El Departament de Salut diu que no està previst però que estudiarà la petició en la reunió de demà. També pregunta pel calendari previst de vacunació per aquest sector d’edat, a la qual cosa la subdirectora respon que la vacunació seria possible en un parell de mesos si no hi ha cap problema de subministrament. Respecte a la no vacunació dels docents no empadronats a Catalunya, es diu que el problema ja està en vies de solució però que si hi ha algú que ha quedat exclòs, es podrà vacunar posteriorment. Ara no es pot concretar el procediment de petició de totes les persones que per algun motiu no estaven a la llista de vacunació perquè no està encara tancat del tot però es manifesta el compromís de informar degudament.

No podem acabar aquest resum sense denunciar que s’hauria d’haver informat els representants del treballadors sobre el pla de vacunació als docents abans que la premsa i abans també de la seva posada en funcionament. S’haurien evitat els neguits i desinformacions que produeix aquesta forma d’actuar.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris (1)

Esteu opinant sobre: Reunió de la Comissió paritària de riscos laborals: vacunació
0/5 (0)
esther-d30 diu...
Bon dia,
Amb les darreres notícies d'efectes secundaris produïts per la vacuna Astrazeneca, serà administrada també a aquelles persones que precisament tenen predisposició genètica a patir una trombosi o seran susceptibles d'administrar-sel's una altra vacuna, com per exemple la de Pfizer? Gràcies.
12 març 2021 12.21
Pàgina 1 de 1

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal