Mestres a l’ESO i sentències judicials8

2828 07/05/2021, 13:16       #Normativa i legislació, #Mobilitzacions, #Comunicats,

Els mestres de Primària que van accedir a Instituts de Secundària en règim de comissió de serveis el curs 2018/19 hauran de tornar a llurs places a escoles de Primària en virtut de la sentència judicial ferma del TSJC que així ho disposa. En referència a aquest fet, el sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) vol manifestar el següent:

El Departament d’Educació va disposar la reserva de places per a mestres de Primària als instituts de Secundària per a impartir Matemàtiques, Català i Castellà. D’acord amb el càlcul que vam fer, aquesta mesura suposava que, només el primer any, entre 800 i 1200 places de Secundària serien ocupades per membres d’un cos que no té competència docent en aquesta etapa educativa. Era, per tant, una mesura il·legal.

El Departament va adduir en Mesa Sectorial que la mesura es justificava per la manca de personal de Secundària a la borsa de treball. El procediment era la designació directa per part de les direccions, en la línia clientelista habitual del Departament. Professors de Secundària va exposar:

1.- La mesura era una maniobra del Departament per avançar cap al model de cos únic docent des dels 3 fins als 18 anys –que també defensen alguns sindicats-. La situació no justificava aquesta mesura, perquè, fins i tot en el cas de problemes puntuals per cobrir vacants, bastava amb agilitar tràmits i habilitar llicenciats i graduats que estiguessin cursant el màster encara que no l’haguessin conclòs.

2.- Aquesta mesura deixaria sense feina entre 800 i 1200 interins i substituts de Secundària.

3.- Era una mesura que vulnerava la normativa bàsica i, per tant, il·legal.

4.- Vam oferir al Departament com alternativa que els mestres de Primària es poguessin inscriure a la borsa de Secundària i que accedissin a substitucions només quan no hi hagués personal de Secundària disponible. És a dir, en el mateixos termes que s’havia establert per Secundaria la impartició d’Anglès a Primària uns anys abans.

Ni el Departament ni la resta de sindicats –que o van aplaudir la mesura o s’hi van posar de perfil- ens van escoltar. Professors de Secundària va anunciar públicament que recorreria judicialment la mesura i va recomanar que ningú s’hi acollís, perquè tard o d’hora seria revocada. Malgrat les pressions del Departament, la nostra campanya va inhibir moltes direccions, i al final només uns 90 mestres van ser nomenats.

La sentència ens va ser favorable en primera instància, però el Departament la va recórrer. La sentència definitiva ha establert la il·legalitat de la mesura, la falsedat de la situació excepcional que adduïa el Departament i el retorn d’aquests mestres a les escoles de Primària on tenen la seva plaça definitiva. Lamentem la situació d’aquestes persones a les quals la no renovació de la comissió de serveis pot haver frustrat llurs expectatives professionals, però ja en el seu moment vam advertir del que podria passar. L’únic responsable d’aquesta situació és el Departament d’Educació, que va decidir tirar endavant una mesura que sabia que era completament il·legal. Les sentències judicials estan per a ser acomplides.

Volem recordar, igualment, que el mecanisme legal de promoció professional de Primària a Secundària és el torn d'accés a un cos superior a les Oposicions.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris (8)

Esteu opinant sobre: Mestres a l’ESO i sentències judicials
5/5 (3)
juan-cd5 diu...
Me parece toda una victoria y un acierto. Maestros en IES es intrusismo, no colaboración. Ahora, como sindicato y nosotros como colectivo, deberíamos luchar por la no continuidad de todos aquellos interinos que lleven 5 años sin obtener plaza, es un atropello que cobren lo mismo que nosotros (funcionarios) sin haber obtenido plaza, basta ya de mediocridad por favor. No podemos caer en lo que buscan otros sindicatos, crear una figura de indefinido a los interinos, muchos de ellos con más de ... Llegir més
21 maig 2021 10.06
Full StarFull StarFull StarFull StarFull Star
juan-cd5 diu...
En CFSE existe la figura del interino, no obstante no dispones de la capacitación para portar armas de fuego hasta que no ostentas el vínculo de Funcionario con la administración.
Es más, en gran parte de los ayuntamientos el sueldo del Policía interino difiere sustancialmente con el de Funcionario, siendo un aliciente para que el interino se esfuerce e hinque los codos.
Pero aquí en Educación, enarbolamos la bandera falaz de todos somos iguales... Y así nos va.
21 maig 2021 13.36
narcis-c04 diu...
Era mestre a l'EGB i vaig fer moltes subtitucions al Cicle Superior. Durant un temps els MESTRES podíem perquè teníem la preparació i la formació per a fer classes al primer cicle, igual que ara. Però va arribar la reforma i aquesta franja 7è-8è va passar a la Secundària. Entenc perfectament que els mestres no poguem fer classe a TOTA l'ESO, 3r i 4t no en tenim preparació, però per al primer cicle, els MESTRES DE L'EGB, estem tant preparats o més que els llicenciats. ... Llegir més
8 maig 2021 18.43
oriol-44c diu...
Totalment d'acord amb el comentari anterior. Faig una carrera de mestre, estudio per poder donar classes a nois i noies fins a 14 anys, i venen uns senyors d'un sindicat i em diuen que no estic capacitat. Qui collons son ells per dir-me a mi que no estic capacitat. Un llicenciat que no es plantejava dedicar-se a l'educació i que ni tan sols ha fet el cap, està més capacitat que jo. Com sempre, sindicat per defensar que? els vostres drets? els vostres sous? o l'educació? El principal ... Llegir més
11 maig 2021 19.11
roger-ae5 diu...
"Artículo 12. La educación primaria comprenderá seis cursos académicos, desde los seis a los doce años de edad. [...]". Així es va establir a la LOGSE l'any 1990. Va haver-hi un període transitori del 1990 a l'any 2000 en què els professors d'EGB podien continuar optant a places del primer cicle d'ESO i mantenir-s'hi fins a la jubilació. Han passat més de 20 anys des del 2000, hi ha hagut temps de preparar-se unes oposicions restringides al cos de ... Llegir més
12 maig 2021 07.39
oriol-44c diu...
Doncs em vens a confirmar que primen els criteris dels drets laborals i els llocs de treball que no pas l'educació en si. Mas de lo mismo. Aneu amb la llei a la mà a defensar els vostres drets..... així ens va.
12 maig 2021 11.27
roger-ae5 diu...
Tal com ho veig a primària prima el desenvolupament social i emocional de l'alumne més que no pas els continguts de les matèries, mentre que a secundària passen per davant els continguts de les matèries. Tot és necessari, oi? Des del 1990 la transició de primària a secundària es fa als 12 anys d'edat, antigament es feia als 14 anys. Entenc que el legislador va prendre aleshores una decisió informada a partir d'informes científics; però vés a saber. Ara bé, entenc ... Llegir més
13 maig 2021 08.10
francesc-488 diu...
Fantàstic ... Ara resultarà que treballar de "educador" és un treball que no està subjecte a dret laboral perquè és una feina molt especial ... quasi mística.Sleep
17 maig 2021 00.12
Pàgina 1 de 1

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal