Orientacions CF de legalitat dubtosa: segueix el serial0

865 14/06/2021, 17:22       #Mobilitzacions, #Comunicats, #Cicles Formatius,

El Departament d'Educació ha penjat a la seva pàgina web unes orientacions que contradiuen el currículum oficial publicat al DOGC (i a la mateixa web) mitjançant Decrets o Ordres del Govern de la Generalitat o del propi Conseller.
Professors de Secundària (aspepc·sps) s'oposa a aquestes orientacions, pels motius ja coneguts, en especial la substitució d'ensenyaments transmesos al centre per una pseudo formació a l'empresa i tot el que això comporta. Però també per la forma: no pot ser que unes orientacions contradiguin el currículum oficial. Per definició, les orientacions han d'orientar en l'aplicació de quelcom, el currículum en el cas que ens ocupa. Una administració mínimament decent no publicaria com a orientacions quelcom contrari al seu propi currículum. Per aquest motiu, Professors de Secundària va demanar, el passat estiu, el cessament de la Sots Directora General de FP, responsable de la publicació de les orientacions.

També es rellevant fer notar que en la distribució competencial el 55% del currículum correspon al Govern de l'Estat que fixa "continguts mínims" via Reial Decret i el 45% al Govern de la Generalitat. Les orientacions en qüestió respecten les ordres assignades als MP com a continguts mínims pel Reial Decret. Vaja, que contradiuen la normativa pròpia de Catalunya, però no la normativa bàsica Estatal i d'aquí que sigui dubtosa la seva legalitat. Així i atès que la modificació del currículum és una simple ordre del Conseller, en virtut de la Llei 10/2015 de FQP, què s'amaga darrera aquesta manca de publicació d'una reforma curricular implantada per la via de les orientacions des de l'estiu de 2020?

Som conscients que molts centres estan aplicant aquestes orientacions, ja aquest curs 2020-2021, que faciliten la implantació de la Dual: són molts diners i és massa temptador per algunes direccions. Aprofitem per fer notar que la decisió de quins ensenyaments impartir, desdoblaments, horaris, grups, Dual o no, etc correspon a la Direcció del centre -el Decret d'autonomia de centres així ho consagra-. Un Departament professional d'un Institut, molt al nostre pesar, no és competent per decidir si aplicar o no unes orientacions.

Per últim també s'ha de tenir en compte que el professorat, en tant que funcionari (de carrera o interí) està sotmès al principi de jerarquia i només pot incomplir les ordres d'un superior jeràrquic en cas de ser manifestament il·legals i aquestes orientacions no ho són. Ja hem dit que són de dubtosa legalitat en contradir la normativa pròpia de Catalunya però sí respecten la normativa bàsica estatal. L'incompliment d'ordres directes pot suposar l'obertura d'expedients disciplinaris.

Per tot això, Professors de Secundària (aspepc·sps) no pot demanar al professorat que es posi en risc tot incomplint ordres directes tals com aplicar unes orientacions, per molt que siguin d'una legalitat dubtosa.

Recomanem plantejar l'aquí exposat a la Direcció del centre i fer-los preguntar-se què passarà amb els alumnes si finalment no hi ha reforma curricular (via Ordre del Conseller) abans que aquests acabin els respectius CF.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal