El Consorci d’Educació de Barcelona tolera l’assetjament laboral i protegeix els seus responsables1

1880 25/06/2021, 09:48       #Mobilitzacions, #Mobbing, #Inspecció,

Recentment els mitjans s’han fet ressò de la inaudita resolució d’un cas d’assetjament psicològica a l'Institut les Salines, del Prat de Llobregat El Departament d'Educació encobreix casos d'assetjament laboral. Malgrat que les resolucions tan de la Direcció General de Funció Púbica com de la inspecció de Treball eren inequívoques -es tractava d’un cas flagrant d’assetjament- el Departament d'Educació va decidir no sancionar aquesta conducta. I sembla que les coses no van a millor, malgrat les protestes dels sindicats contra aquesta impunitat manifesta amb la qual actuen determinades direccions.

Un nou cas ho corrobora. Cal estar atent a la increïblement llarga cronologia del cas:

- Finals del curs 2016-2017: un grup de professors i professores de l'Institut XXV Olimpíada de Barcelona va adreçar una queixa escrita al Consorci d'Educació de Barcelona pel tracte rebut per part de la direcció. La resposta de l'administració fou endegar una “avaluació de riscos psicosocials” al centre el curs següent. No sorprendrà a qui estigui mínimament familiaritzat amb aquest procediment saber que aquesta avaluació no va detectar cap problema digne d'esment i que la solució aportada (a un problema inexistent?) fou la proposta de que la direcció del centre fes un curset…..El degoteig de professionals que, farts, marxaven del centre no representava, als ulls del Consorci, cap mena d'“indicador” rellevant.

- Juliol de 2018, una professora del centre sol·licità a la Direcció General de Funció Pública de la Generalitat de Catalunya l'obertura d'un protocol per assetjament psicològic a la feina. Es va aportar un gran volum de documentació i el testimoni de 14 persones, membres o ex-membres del Claustre del centre. 14, no 1 o 2, 14.

- Desembre de 2018, després d'una investigació rigorosa i exhaustiva la Direcció General de Funció Pública va emetre la seva resolució, on es pot llegir textualment: “Hi ha indicis d'assetjament” i “danys per a la salut” de la persona assetjada. I es proposa “La incoació d’un expedient disciplinari, perquè hi ha indicis clars d’assetjament psicològic laboral o d’una altra discriminació a la feina.” .

- Des d'aquesta data, aquest sindicat, Professors de Secundària, primer, i la resta de sindicats presents a la Junta de Personal i al Comitè de Salut Laboral del Consorci, després, han preguntat reiteradament a aquesta institució, tan verbalment a les diverses reunions mantingudes (des de desembre de 2018!!!) com per escrit (escrits que no han merescut ni tan sols una resposta per part del Consorci), sobre la resolució del cas. Se'ns va respondre primer que s'havia obert una “informació reservada”, després que “no hi havia resolució”, després que “no se sabia si calia comunicar-la” (tal com sona) i finalment, que s'havia comunicat a Funció Pública, extrem que aquesta Direcció General desmenteix, afegint que la seva feina ja va acabar en emetre la resolució.

- MUFACE i el Consorci d'Educació de Barcelona mateix van admetre en sengles resolucions que els danys soferts per la víctima d'aquest cas en la seva salut, danys encara no superats, s'havien de considerar accident laboral.

- Mentrestant, amb la seguretat que atorga la impunitat més completa, la direcció del centre ha seguit amb les seves maniobres. El 19 de febrer de 2019, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va desestimar un recurs presentat pel Consorci d'Educació de Catalunya contra una anterior sentència del Tribunal Contenciós-Administratiu n.10 de Barcelona de 27 de novembre de 2018. Aquesta sentència donava la raó a un recurs presentat pels serveis jurídics del Sindicat Professors de Secundària contra la decisió de la direcció de l'Institut de deposar del càrrec de cap de departament a la persona assetjada, decisió que ambdues sentències consideren no solament contrària a llei sinó una “arbitrarietat per excés o desviació de poder en el seu exercici” (sic.)

I encara més.

- Inici del curs 2019-2020, la direcció del centre decideix assignar hores lectives de llengua (curiosament, del Departament de la persona assetjada) al professor de religió i assignar al professorat del Departament hores de Cultura i Valors Ètics. Tot i que ambdues decisions són absolutament contràries a la normativa vigent, foren validades per la inspecció del centre en un escrit ple d'errors en les seves referències normatives. Un escrit adreçat al respecte per aquest sindicat al cap d'inspecció del Consorci el març de 2020, preguntant sobre la vulneració flagrant de la normativa per part tant de la direcció com de la inspecció del centre no ha merescut tampoc cap resposta.

Cal afegir que, en 3 ocasions, el Síndic de Greuges ha adreçat al Consorci d'Educació de Barcelona i al Departament d'Educació la demanda de que s'emeti una resolució amb “peu de recurs” per tal que la víctima de l'assetjament pugui exercir la defensa dels seus drets de la manera que consideri oportuna. Amb data 18 de gener de 2021, l'oficina del Síndic informa de que no ha rebut cap resposta i que l'ha demanada de nou.

És rellevant el fet que no hem demanat, de moment, que es sancioni la conducta assetjadora de la direcció del centre -això ja ho va fer, en el seu moment, la Direcció General de Funció Pública- sinó només que es comuniqui a la persona afectada i als representants dels treballadors quina és la decisió presa pel Consorci i el Departament d'Educació.

Malgrat tot l'exposat, el Departament d'Educació va renovar, a finals del curs passat (20-21), el mandat de la direcció del centre, suposem que prou satisfet per la seva tasca.

Sembla prou clar, per tant, que la “gestió” d'aquest cas per part del Consorci indica que aquesta entitat i, per extensió, les dues institucions que el conformen, el Departament d'Educació i l'Ajuntament de Barcelona, tolera l'assetjament psicològic i protegeix els responsables d'aquesta conducta execrable.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris (1)

Esteu opinant sobre: El Consorci d’Educació de Barcelona tolera l’assetjament laboral i protegeix els seus responsables
5/5 (1)
ramon-572 diu...
Colla de malparits Mad
27 juny 2021 12.38
Pàgina 1 de 1

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal