Sobre l'acord en matèria de temporalitat en les administracions públiques0
2418 07/07/2021, 09:50 Professors de Secundària (aspepc·sps) #Interins i substituts,
Valorem positivament que s'hagi aconseguit arribar a un acord, però pensem que hi ha serioses mancances que obren la possibilitat d’empitjorar en molts aspectes allò que se suposava que es volia resoldre en un acord de futur. Primer que res caldrà veure doncs com queda el redactat del Reial Decret, perquè no seria la primera vegada que un text legal recull esbiaixadament els termes d’un acord. I després, caldrà veure en quins termes se’ns aplicarà als docents i com ho aplicarà cada autonomia.
Sembla clar que, almenys en termes generals, un funcionari interí no podrà romandre més de tres anys en aquesta situació, transcorreguts els quals passaria a un contracte indefinit. D’altra banda, però, també existeix la possibilitat de rescissió del contracte -ara cobrament de la liquidació per acomiadament-. I això resulta inquietant perquè obre la porta a dues possibilitats, ambdues clarament lesives per al professorat interí. Amb el decret de plantilles vigent a Catalunya, existeix la possibilitat que al cap de tres anys, en comptes d’una proposta de no continuïtat es doni l’acomiadament. I també, què passarà amb els interins amb més de tres anys que no superin les oposicions?
Trobem a faltar que, a banda d’evitar que es tornin a produir situacions com l’actual -amb més de 300.000 interins a l’administració pública), no hi hagi en aquest acord cap mena de mesura específica o extraordinària que garanteixi l’estabilitat dels milers d’interins que ara veuran perillar el seu lloc de treball. S’ha perdut una oportunitat d’or per negociar i aconseguir l’estabilitat de les persones que són interines des de fa molts anys. Cal recordar que l’administració ha estat des del 2011 fins al 2017 sense convocar oposicions docents i que, quan ho ha fet, el nombre de places ha estat clarament insuficient.
Segons les informacions que ens arriben de l’acord (caldrà esperar a veure com es recull en la modificació de l’EBEP), l’única opció que es donarà a les persones que són interines actualment és superar un procés d’oposicions.
Només algunes dades, a nivell de Catalunya:
- més del 50% del professorat de secundària són interins
- més de 9.000 professors interins tenen més de 10 anys de serveis prestats
- gairebé 10.000 professors interins tenen més de 45 anys.
La radiografia que es pot fer d'aquesta situació del personal interí és que després d’anys treballats ha anat assumint responsabilitats i càrrecs als centres, implicant-se en el seu funcionament. La seva vida personal s’ha anat desenvolupant paral·lelament i molts són pares o mares, tenen familiars d’edat avançada... Tot això mentre l’administració no els ha possibilitat d’estabilitzar el seu lloc de treball en no convocar oposicions. I ara l’única opció que se’ls dóna per aconseguir aquesta estabilitat és superar un procés d’oposició obert a tothom. Això sí, es diu que els serveis prestats es tindran en compte en la fase de concurs, però basant-nos en l’experiència de les passades convocatòries d’oposicions els tribunals tendeixen a aprovar en la fase d’oposició aproximadament el mateix nombre d’aspirants que places convocades, amb la qual cosa l’experiència deixa de ser decisiva a l’hora d’obtenir una plaça en la major part de les especialitats.
S’ha arribat a un acord pensat per a estabilitzar els llocs de treball en comptes de l’estabilitat de les persones que els ocupen. Tot indica que no ha estat una negociació massa hàbil per part dels tres sindicats que hi han participat (CCOO, UGT i CSIF).
En qualsevol cas, ja anunciem que, tal com pinta, sembla que hi ha més greuges que avantages, molt especialment per al professorat interí de llarga durada. Així mateix, cal veure abans com s’adaptarà aquest decret al cas del docents, i com l’aplicarà la Generalitat en exercici de les seves competències en la matèria. Combatrem i ens mobilitzarem contra qualsevol mesura que no aporti l’estabilitat del professorat interí que venim reclamant des de fa anys. I no acceptarem una enganyifa com la que entenem que ara mateix s’està propiciant.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...