El nou curs i el dia de la marmota0

1038 15/09/2021, 09:36       #Comunicats,

Comença el nou curs amb l’inevitable aire d’un déjà vu del que no sembla que hi hagi traces de lliurar-nos. Com el dia de la marmota de la pel·lícula -"Atrapat en el temps" (Harold Ramis, 1993)-, però empitjorat. Allí es va detenir el calendari. Cada matí recomençava el 2 de febrer a Punxsutawney, amb la mateixa melodia i el mateix noticiari sonant al ràdio-despertador. Però els esdeveniments que se succeïen al llarg del dia eren diferents, segons les diferents accions del protagonista que, conscient de la situació, maldava per sortir-se’n fins que, havent après dels seus errors, ho aconseguia.

En el nostre cas, en canvi, no és que el temps s’hagi detingut atrapat en algun forat; el calendari segueix corrent i fins i tot canvien les cares, els personatges. Tanmateix, no només sembla que tot comenci igual, sinó que succeeixen els mateixos fets i es reiteren les mateixes propostes, les mateixes receptes, sota l’embolcall de noves ocurrències. Com si el periodista Phil Connors –interpretat per Bill Murray- hagués seguit fent cada dia exactament el mateix que havia fet el dia anterior, desencadenant els mateixos esdeveniments i sense que mai aconseguís sortir del bucle en què estava atrapat. Sense solució de continuïtat.

Aquesta és, ni més ni menys, la impressió que evoca aquest (re)inici de curs. Seguim trivialitzant l’efecte de la pandèmia als centres sota els eufemismes de l’escola segura i els grups bombolla, sense distàncies de seguretat i, això sí, ara amb totes les classes presencials i sense mascaretes a l’hora del pati. Se’ns diu, a més, que en cas de produir-se algun brot no es posarà en quarantena els ja vacunats. Però si tenim en compte que la variant Delta és especialment contagiosa, que els vacunats poden seguir transmetent la Covid i que a les edats de què estem parlant la capacitat de transmissió és particularment alta, com quadra això amb les anteriors contra-mesures de «liberalització»? D’altra banda, no està gens clara la viabilitat legal de l’accés a les dades de vacunació d’alumnes i docents que pretén el Departament d’Educació... Embolica que fa fort!

Se’ns diu, igualment, que les dotacions econòmiques extraordinàries per la COVID són les mateixes que el curs anterior. Però no sembla pas que les ràtios a Secundària hagin baixat, sinó més aviat que han pujat. Com es menja això? 17.000 alumnes s’han quedat sense plaça de l’especialitat d’FP en què s’havien matriculat. I l’única solució que se’ls dóna és que es matriculin a una altra, o que s’inscriguin a l’IOC per cursar-la a distància; és a dir, telemàticament... Però no havíem quedat que l’essència de l’educació era la presencialitat i que en el seu nom ens vam saltar les més elementals mesures de prevenció sanitària? És que això no val per l’FP?

Seguim amb les retallades, i seguim amb la LOGSE, ara amb el nou avatar de la LOMLOE –l’anterior era la LOMCE-, i seguim amb la dèria de sempre de la innovació per la innovació, com una justificació per si mateixa... Seguim sense aprendre dels errors.

Benvinguts al nou curs de sempre.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal