Sobre el concurs de mèrits extraordinari1

15103 21/01/2022, 11:06       #Interins i substituts, #Comunicats,

Professors de Secundària (aspepc·sps) estima que en acabar aquest curs hi haurà més de 12.500 professors interins treballant a la secundària pública de Catalunya amb més de 5 anys de serveis prestats. El Departament va anunciar a la mesa sectorial del 15 de desembre la intenció de convocar només 2400 places mitjançant aquest sistema extraordinari d'accés. Amb aquest nombre de places previst inicialment pel sistema de concurs extraordinari i les perspectives del barem previst, el professorat interí de secundària amb més de 10 anys de serveis, amb la màxima puntuació en l’apartat d’antiguitat (uns 7.000 segons les nostres estimacions a partir de dades del Departament d’Educació de gener de 2022) seran els únics amb opcions reals i hauran de competir entre ells per aquestes places. El factor determinant serà l’apartat previst d’"altres mèrits" que pot obrir la porta a l’arbitrarietat a la que ens té acostumada aquesta administració.

Segons dades del Banc de dades d’ocupació pública (novembre 2021, últimes disponibles) al Departament d’Educació hi prestem serveis 39.500 funcionaris docents dels diferents cossos de secundària, 17.000 dels quals són funcionaris interins i la resta, de carrera. Donada aquesta situació d’excepcionalitat, de l’abús que s’ha fet de la figura del funcionari interí i de la quantitat de professors que es troben actualment en frau de llei, com porta fent des de fa temps, Professors de Secundària (aspepc·sps) demana un sistema d’accés transitori extraordinari de nou —oposicions restringides, concurs de mèrits, fixesa...— per tal d’estabilitzar el professorat que es troba en aquesta situació. Aquests processos, però, han de ser transparents i basats en valoracions objectives (antiguitat, titulacions). A més, pel que fa a l’estabilització del personal interí que no accedeixi com a funcionari de carrera, l’estabilització «natural» és la gestió de la borsa de treball basada en el número de barem (serveis prestats i, per tant, antiguitat) i per a fer-ho viable demanem la retirada del Decret de Plantilles.

A la Mesa Sectorial de 15 de desembre, el Departament va facilitar un document amb la previsió de places a convocar mitjançant el concurs extraordinari, exposant el criteri acordat amb Funció Pública de convocar un nombre de places igual al nombre de professors interins que estan destinats al mateix centre de la mateixa especialitat des de fa més de 5 anys. Així, preveu convocar per aquest concurs de mèrits extraordinari, encara sense data, 2.355 places pel cos de professors de secundària, 47 d'EOI, 17 de professors d'arts i 2 de mestres de taller. Aquesta xifra insuficient (2400 places que s’estabilitzarien d’una plantilla de més de 17000 interins i interines) provocarà un alt grau de frustració que s’’agreujarà perquè el sistema de concurs, segons l’esborrany que va exposar el propi Departament en Mesa Sectorial d’11 de gener, constarà d’un barem de 15 punts distribuïts de la següent manera: un màxim de 7 punts per l’antiguitat (amb la qual cosa no diferenciarà entre interins amb 10 anys d’antiguitat I els que en tenen més), 3 punts per la formació i un màxim de 5 punts d’altres mèrits que, molt ens temem, inclourà elements poc objectius, com ara informes d’inspecció o direcció, memòries o altres invents similars com ja es va insinuar en una Mesa anterior.

Davant d’aquest panorama frustrant Professors de Secundària (aspepc·sps) exigeix que es tinguin en compte les places realment ocupades per interins, un nombre molt superior a la previsió del Departament i, en concret, denuncia que el Departament no inclou ni les places ocupades per diferents interins els últims 5 anys, ni les places ocupades en jornades inferiors a la sencera ni tampoc les places del personal substitut que porta més de 5 anys encadenant nomenaments. I, evidentment, que el barem sigui absolutament objectiu.

Més informació i fonts de dades:
Resum de la Mesa sectorial de 15 de desembre de 2021
Resum de la Mesa sectorial d'11 de gener de 2022
Comunicat: Oposicions 2022: El Departament menteix i els altres sindicats callen. Dades en defensa de la convocatòria de concurs-oposició als cossos de Secundària aquest curs
Previsió del Departament d’Educació a desembre de 2021 de places a estabilitzar mitjançant concurs de mèrits
SECUNDARIA.INFO, Núm. 210. Professorat interí: per l’estabilització
Banc de dades d’ocupació pública


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris (1)

Esteu opinant sobre: Sobre el concurs de mèrits extraordinari
3/5 (2)
Full StarFull StarFull StarEmpty StarEmpty Star
raquel-27d diu...
A Canàries, treuran 4330 places a concurs de mèrits. Qui es creu que a Catalunya només hi ha 2300 places?
22 gener 2022 09.44
Pàgina 1 de 1

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal