Ironia, sarcasme o TORNA?0

1768 01/02/2022, 14:19       #Comunicats,

(Sobre el 25% i el C2 de català)

En relació amb el tema del 25% de castellà, volem remarcar que es tracta d’una sentència que té com a destinatari (part demandada) el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, no pas el professorat ni les direccions dels centres d’ensenyament. Així doncs, a qui correspon establir els criteris de la seva aplicació és al responsable polític, és a dir, el Conseller d’Educació. La resta és xerrameca.

Els docents catalans som empleats públics; no ens correspon a nosaltres decidir com s’aplica o es deixa d’aplicar aquesta sentència. És el Conseller qui ha de donar les instruccions corresponents, públicament i per escrit, a través de les direccions dels centres. I nosaltres farem el que se’ns digui. Ho reiterem, per escrit. Igualment, qui s’ha d’entendre amb ses Senyories, arribat el cas, és el Conseller, no el professorat.

I el que no val és rescabalar-se’n allà on no toca, que és precisament el que s’està fent amb la nova mesura d’exigir el certificat C2 de llengua catalana a tot el professorat. Des del Departament d’Educació s’ha dit per activa i per passiva que la immersió ha estat un model d’èxit. Que potser no era així? Perquè, exactament, quina és la raó que s’exigeixi al professorat aquest nivell? Que potser no l’ensenya prou bé? O potser que no el parla prou correctament? És culpa del professorat?

Volem recordar que, pel que fa a l’ensenyament del català, i al de qualsevol altra matèria, la responsabilitat del fracàs no és culpa del professorat; ni dels que per la seva especialitat l’imparteixen com a matèria, ni de la resta, que l’utilitzen com a llengua vehicular en l’ensenyament de llurs respectives especialitats acadèmiques. Ans al contrari, portem anys amb unes pedagogies basades en la remoció dels continguts en totes les branques del coneixement i un flagrant menyspreu per la cultura, inclosa, per descomptat, la llengua catalana. Potser així tothom aprova, és clar, però aprovar no significa avui en dia haver après, i menys encara amb projectes, àmbits i aprovats per decret, que només serveixen per a dissimular el fracàs del sistema educatiu, un fracàs del qual el màxim culpable és el Departament d’Educació.

Per tant, no és culpa del professorat si l’alumnat no s’expressa bé en català, sinó d’un sistema educatiu que ja fa molts anys que ha deixat de funcionar, que ha deixat d’ensenyar. El professorat coneix les matèries de la seva especialitat que li correspon impartir, però si no se li permet ensenyar ni avaluar, el nivell que acrediti no serveix per a res. Per tant, que ara s’obligui el professorat a obtenir un nou certificat burocràtic –la formació per al qual hauria de ser gratuïta i en horari lectiu- és una fugida d’estudi, un engany ordit com una torna qualsevol; en la línia del que significa en català la paraula «torna». Ni més ni menys.

Que el Departament carregui una vegada més la culpa del seu fracàs sobre el professorat és una burla sarcàstica. És, simplement, un insult a tot el col·lectiu docent. Ja n’hi ha prou de fugir d’estudi!


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal