L'ESO, els Phoskitos, el C1... i el C212

5514 07/02/2022, 10:10       #Opinió,

La portaveu d’un sindicat majoritari a l’ensenyament català va dir en unes declaracions a TV3 emeses en horari de màxima audiència que el nivell de capacitació de català C1 que s’exigeix al professorat el donen amb els phoskitos ja que aquest certificat es reconeix automàticament a tothom que tingui el títol de l’ESO. Per aquells que no ho recordeu, els phoskitos són una mena de llaminadura per a la canalla feta a base de xocolata, llet i galeta on tot sovint hi regalen cromos per a incentivar-ne la seva compra.

Hi coincideixo totalment. El C1 el regalen amb els phoskitos, no és una metàfora, és una realitat. Tothom que hagi aprovat l’ESO i per extensió l’assignatura de català disposa d’aquest requisit, ESO i C1 o, com diria la portaveu esmentada, phoskitos i C1. Ara bé, el que la portaveu no va dir, i per tant, només ens va dir mitja veritat, és que amb els phoskitos hi va tot el pack, tot el lot, anglès, matemàtiques, castellà, plàstica, ciències, educació física, llatí i totes les assignatures que hi vulgueu afegir. Amb els phoskitos et regalen no solament el C1 sinó tot, tot i tot.

Jo no sé si a la portaveu la va trair el subconscient però amb les seves declaracions admetia de facto i públicament el que tothom ja sap, que l’ESO és una estafa social i que ningú li dona cap valor perquè tothom sap que no val res. Si el C1 te l’han donat per aprovar l’ESO, el C1 està totalment desprestigiat i no pel C1 en si mateix sinó per L’ESO.

Crec que no va pensar prou bé allò que estava dient, ja que en dir la veritat entrava en una contradicció flagrant amb la política educativa que defensa i ha defensat el seu sindicat des de la seva fundació. Fa molt temps que sóc a l’ensenyament i mai he sentit cap representant d’aquest sindicat criticant l’ESO ni el seu baix nivell curricular, ni la promoció automàtica. Des de la introducció de la LOGSE, els sindicats majoritaris, junt amb el Departament d’Educació, han estat uns dels grans valedors d’aquest sistema educatiu on la comprensivitat i l’igualitarisme, que no pas la igualtat, han estat imposats fins les últimes conseqüències. l’ESO és el resultat d’allò que han estat defensant via renovacions pedagògiques innovadores durant anys i anys i ara resulta que el C1 el regalen amb el phoskitos. El que encara és mes greu i alhora d’una hipocresia de manual és que el Departament d’Educació i els seus màxims representants són conscients que l’ESO està desprestigiada i, com a conseqüència, el C1 de català també. La seva “brillant solució” ha estat que a partir del 2024 tot el professorat hagi de disposar del C2. Aquesta solució és d’una hipocresia superlativa ja que en lloc de posar fil a l’agulla i revertir aquest desprestigi educatiu segueixen parlant de model d’èxit i ben aviat arribaran a les màximes cotes d’irresponsabilitat, per no dir una paraula més greu: no es podrà dir la paraula «suspès» sinó que es dirà que l’alumne està «en procés d’assoliment».

Crec que, evidentment, no són solament les inversions les que fan que un sistema educatiu funcioni sinó que hi ha d’haver qualitat. Els phoskitos per berenar o esmorzar i el C1 i el graduat de l’ESO per a qui estudi i assoleixi els coneixements. Un cop admesa aquesta situació, espero que quan el sindicat de Professors de Secundària (aspepc·sps) reclami un batxillerat de tres anys, disciplina, esforç personal, transmissió de coneixements, el dret a ensenyar per part del professorat i el dret d’aprendre per part de l’alumnat, un cos de secundària especialitzat per incrementar el nivell curricular i no un cos únic on l’especialitat es dilueix i es comença a parlar d’àmbits i competències, una formació professional on l’empresa estigui subordinada a l’institut i no a la inversa, els companys de la resta de sindicats, del Departament no n’espero res, ens donin el seu suport, ja que estic segur que volen el millor pel nostre país i pel nostre sistema educatiu. Crec que si ens hi esforcem no serà una utopia que quan un alumne es graduï, sigui en l’ESO, el Batxillerat, en un cicle formatiu de grau mig o superior ningú, ningú, ningú pensi que el títol o el C1 li han regalat amb els phoskitos. Benvinguts a la lluita. Potser encara hi ha esperança.

Ricard Massó Aguadé
Delegat sindical de Professors de Secundària (aspepc· sps)
Catedràtic d’Anglès de l’Institut Vidal i Barraquer de Tarragona.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris (12)

Esteu opinant sobre: L'ESO, els Phoskitos, el C1... i el C2
4/5 (6)
elisabeth-b78 diu...
Creo que lo que quieres en realidad es que me calle.
28 febrer 2022 10.13
eulalia-87f diu...
Estimada,
Crec que t'has de calmar una micona... Una abraçada, maca!
24 febrer 2022 11.17
elisabeth-b78 diu...
Es una vergüenza que ahora además pidan el nivel c2 a los profesores de cualquier materia, como si eso incidiera en la calidad de la enseñanza. Un gasto tan cuantioso como inútil que favorecerá a los profesores de catalán, porque la formación irá a su cargo, y que perjudicará a todos los demás. El c2 es el nivel más alto de lengua, es una barbaridad.
11 febrer 2022 14.54
Full StarEmpty StarEmpty StarEmpty StarEmpty Star
eulalia-87f diu...
Comentaris com aquest em regiren l'estómac. El professorat de català fa el que se li demana, com tota la resta. Procurem evitar aquest tipus d'observacions incendiàries. No desviem l'atenció cap a companys i companyes de professió, a qui també afecten aquestes mesures! Cal ser més rigorosos a l'hora de fer certs comentaris.
16 febrer 2022 16.20
elisabeth-b78 diu...
Siento mucho que tu delicado estómago no pueda soportar opiniones distintas a la suya. Calificas de incendiaria y de falta de rigor mi opinión, debes considerar que la tuya tiene más rigor que la mía. Lo que a mi me parece incendiario son tus aseveraciones sobre la falta de rigor de mis opiniones. Estoy, al menos, tan informada como tú. Aprende a respetar las ideas de los demás.
21 febrer 2022 18.18
eulalia-87f diu...
Estimada,
Crec que t'has de calmar una micona... Una abraçada, maca!
24 febrer 2022 11.19
dani-6c4 diu...
Jo no tinc ni el C1. Vaig fer les opos fa 25 anys i en aquell temps no regalaven el C1. Vaig fer una prova que es deia mòdul-II que em vaig treure sense estudiar ni un minut. Crec que tinc un bon nivell de català i si en algun moment m'he de treure el C2 ja me'l trauré, però el que trobo indignant és que sempre la culpa dels professors. Si hi ha tanta gent que no domina el català, no serà perquè no han rebut classes en català? I si ha passat això, no s'hauria de controlar ... Llegir més
11 febrer 2022 14.46
felisa maria-4c4 diu...
Aquí també una gallega que va fer gran esforç per treure-se'l. A Galícia el C1 es convalida amb el batxillerat em sembla una bona sol·lució.

Pot ser si l'ESO cada vegada és més inclusiva i no es considera necessari un C1 per acabar-la hauríem de ajustar les convalidacions que ja no són correctes.

Però no sé, digueu-me ignorant, pot ser té més sentit que només Pompeu pugui donar clase de Tecnologia o anglès
11 febrer 2022 09.44
renata-0 diu...
Jo vinc de fora, vaig arribar a Catalunya quan tenia 24 anys, sense cap poder dir cap paraula ni en castellà ni català. A mi ningú m’ha regalat el C1 de català. Vaig fer un gran esforç per treure’m aquest títol, per cert soc professora de l’alemany. Realment crec que no es pot ficar tots a la mateixa bossa. Els que som de fora, moltes vegades nadius de les llengües estrangeres fem molt gran esforç per treuere C1. Ja m’agradaria veure tots els polítics amb C2 de les llengües ... Llegir més
10 febrer 2022 16.07
ricard-1ff diu...
Tal com diu l'article el C1 no és el problema, com a nivell ja està bé. El problema és l'ESO què desprestigia tot allò que toca
10 febrer 2022 16.18
Full StarFull StarFull StarFull StarFull Star
gabriel-22 diu...
Jo, com la renata, també em vaig treure el nivell mitjà de valencià sense tenir cap obligació doncs treballava al sector privat. Ningú em va regalar res a Castelló de la Plana. Em vaig comprar els llibres de l'editorial Tabarca, vaig estudiar i vaig aprovar. Escoltant les declaracions de la tal Iolanda d'USTEC per la TV3, em vaig sentir indignat. I vaig li vaig escriure un correu a aquesta senyora, on li vaig dir clarament que alló dels Phoskitos li havia quedat molt i molt ... Llegir més
11 febrer 2022 02.53
Full StarFull StarFull StarFull StarFull Star
jordi-405 diu...
Excel.lent crítica constructiva i reflexió la del nostre company i representat Ricard Massó. Només desitjar que la llegeixin i l’entenguin els qui dia sí dia també fan i desfan el sistema educatiu sense escoltar els qui el fem possible cada dia, malgrat tot.
7 febrer 2022 16.22
Pàgina 1 de 1

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal