Docents o buròcrates? El currículum i el juliol1

8114 21/02/2022, 09:35       #Vaga, #Mobilitzacions, #LOMLOE, #LEC,

Que l’ampliació del calendari escolar, amb l’obligatorietat per part del professorat d’assistir al centre durant el mes de juliol, i els nous currículums vinguin alhora pot ser qualsevol cosa, menys una casualitat: van de la mà.

"El Departament d’Educació ha decidit que el docent ja no ha d’ensenyar i s’ha de reconvertir a tasques assistencials i burocràtiques"

D’acord amb la legislació vigent que regula els horaris laborals i en funció de la naturalesa i els requisits de la seva activitat, cada ofici o professió té un horari que s’adapta al sector. Els comerços i les oficines acostumen a tenir un horari estàndard, però un bomber o un policia, per exemple, treballen 24 hores seguides i després lliuren durant tres dies; a l’hostaleria, quan més feina tenen és durant els caps de setmana i els dies de festa; els mariners passen setmanes o mesos embarcats... En cada cas hi ha raons perquè sigui així.

A ningú amb dos dits de seny se li acudirà dir que els bombers o els policies treballen «poc» perquè estiguin un dia sencer i després en descansin tres. Qui ho digués es retrataria com un estúpid o un indocumentat... És la seva funció i la naturalesa professional del servei el que requereix d’aquesta adaptació. El sector de l’ensenyament, i els docents, no en som una excepció. L’horari d’activitat s’ajusta als requisits que li són propis per al desplegament de les seves funcions. El sistema educatiu té una funció molt concreta: l’ensenyament a la població en edat escolar. I aquesta és la seva raó de ser, no pas la de custodiar infants o adolescents, que vindria aleshores a ser quelcom així com ara que els instituts s’haguessin de mantenir oberts les 24 hores, tots els dies de la setmana de tot l’any, per atendre aquells els pares i mares dels quals treballen en cap de setmana, o vulguin sortir a sopar el dissabte sense la canalla. No, per això hi ha babysitters, i que cadascú es busqui la vida.

L’activitat del sector educatiu està organitzada en funció de les classes lectives. Als centres educatius es ve a aprendre, a estudiar, i l’organització del temps és la que s’ajusta a aquesta activitat, que té la seva pròpia lògica i dinàmica. Igualment, l’aprenentatge, cal recordar-ho, és un procés gradual i progressiu, que necessita de períodes de lleure i descans, tant pels que estan aprenent com pels que ensenyem. I el calendari escolar està ajustat i dosificat d’acord amb el que consuetudinàriament i per experiència és aconsellable graduar.

D’acord amb tot això, el calendari lectiu és el que és. Es podrà dir que hi ha massa vacances, com es podrà dir que són massa curtes, segons qui n’opini. O es podrà dir també que estan mal distribuïdes; que les de l’estiu, per exemple, són massa llargues... Però la veritat és que fins i tot el més superficial cop d’ull als informes Education at glance palesa que, quant a calendari lectiu i vacances, estem clarament en la mitjana del països de l’OCDE, tot i que per damunt, amb més hores lectives en còmput anual. Sí, l’estiu, és veritat, concretament el juliol i l’agost; però, i el clima? A alguns polítics i entitats satèl·lits se’ls hauria de recordar que no estem a Finlàndia, i que els centres no tenen aire condicionat. Però el Departament d’Educació ha decidit que el docent ja no ha d’ensenyar i s’ha de reconvertir a tasques assistencials i burocràtiques. El nou currículum n’és una prova definitiva. I aquesta nova funció es cotitza menys en el mercat laboral, a més de tenir una altra lògica horària. Perquè ja no es tracta d’ajustar els dies lectius a la gradualitat progressiva dels processos d’aprenentatge, sinó, simplement, que estiguin allí el major nombre d’hores possible, perquè el servei ara és un altre.

El nou currículum és el reflex de la reconversió del sistema educatiu que s’està propiciant des de fa anys, i l’avançament del calendari amb la corresponent dedicació del mes de juliol a tasques de preparació de l’inici de curs és la lògica adaptació a les noves funcions que ara, des d’aquesta nova perspectiva, s’ha decidit que haurem de fer els antics docents: cuidadors de les llars d’infants i d’adolescents en què s’han convertit les antigues escoles i instituts on ensenyàvem. Mentre no aconseguim tombar aquest nou currículum, no aconseguirem recuperar el mes de juliol per a la nostra formació. Perquè ara ja no caldrà formar-nos com a docents –tampoc es pretén que ensenyem res, és clar-, sinó com a cuidadors i buròcrates. I això, és clar, té un altre calendari.

Volem ensenyar. És la nostra professió i és socialment necessària.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris (1)

Esteu opinant sobre: Docents o buròcrates? El currículum i el juliol
0/5 (0)
pilar-e40 diu...
Lúcid i veraç.
Estem davant la destrucció del coneixement i de l'educació pública.
Tants anys dient-nos que no hi havia diners per llibres gratuïts i ara ens regalen ordinadors. Però els llibres cal seguir pagant-los. Res és el que diuen que és. Ni res és pel que diuen que és.
22 febrer 2022 09.51
Pàgina 1 de 1

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal