Carta resposta a l’Honorable Conseller0

1669 14/03/2022, 09:43       #Opinió, #Mobilitzacions,

Benvolgut Sr. González-Cambray,
Voldria expressar-li la meva sorpresa en rebre la seva carta. En primer lloc, m’ha sorprès rebre-la justament ara, a pocs dies d’una convocatòria unitària de vaga de tots els sindicats que representen els docents i que, addicionalment, té el suport majoritari i unànime de moltes entitats educatives (excepte, casualment, de la Fundació Bofill), així com també dels propis treballadors del Departament i directors/es dels centres educatius.

En segon lloc, m’ha sorprès el tracte «de tu» que em feu, tenint en compte que vostè no em coneix de res. Sempre em van ensenyar que quan un es dirigeix a una persona que no coneix l’ha de tractar de vostè, és una qüestió de respecte elemental. Per tant, em sorprèn que una persona que ocupa un lloc de màxima responsabilitat i a qui se li suposa una formació sòlida, no apliqui aquesta norma tan bàsica d’educació.

Vostè m’escriu per explicar-me que després de dos anys de pandèmia, amb un gestió nefasta per part del Departament, hi haurà una sèrie de novetats com ara la implantació d’un nou currículum que rebaixa continguts i hores lectives de gairebé totes les matèries o la modificació del calendari escolar, amb el pretext de que és una millora per a l’alumnat.

De veritat, senyor González-Cambray, vostè creu que començar el curs sense que hi hagi tot el professorat als centres i sense prou temps per organitzar i gestionar tot el que comporta l’arrencada d’un nou curs, és una millora per a l’alumnat? Jo no sé si és una broma de mal gust o és senzillament ignorància; o potser pitjor, que no sigui la seva idea de que les escoles i instituts de Catalunya són un aparcament de nens i adolescents en lloc de centres on s’hi va a aprendre (encara que sigui competències). Podria ser també que la seva idea i la que vol transmetre a la societat és la de que els docents som mandrosos i mediocres? Perquè si no, no m’explico ni el moment, ni el contingut, ni el to de la seva carta.

Aquesta carta és una presa de pèl i li diré perquè: ens fa la tècnica sandwich, ens dóna la bona notícia de que baixaran les ràtios a P3 (fantàstic, calculo que d’aquí a 10 anys arribarà a l’ESO!), a continuació ens informa del currículum i el calendari i finalment tanca amb la gratuïtat d’infantil 2, amb l’afegit que admet que la segregació escolar entre la pública i la concertada existeix i que començaran a aplicar el Decret (a mi se m’acudeixen altres solucions per acabar amb la segregació escolar). Que si el Pla d’Educació Digital, bla bla bla, i que els terços desapareixen, el procés de preinscripció, que «treballeu» per l’estabilitat dels interins (vostès ho fan perquè els obliga la legislació europea, no es posin medalles i sàpiga que només amb la retirada del decret de plantilles, molta d’aquella estabilitat perduda tornaria al seu cicle «natural») i ens diu que es fa responsable del tema de la sentència del castellà (que és la seva obligació), després de l’intent destraler de voler passar la pilota a professors i directors.

S’acomiada mostrant-se segur que compartim la «mirada pedagògica». No, em sap greu dir-li que no. No comparteixo la seva mirada pedagògica. Zero, en absolut. Un altre dels molts motius és, per exemple, la seva imposició als instituts-escola de l’obligatorietat de fer jornada partida i la intenció d’ampliar aquesta mesura als instituts. Sap vostè que s’ha comprovat que la jornada contínua és molt més eficient per al rendiment escolar i l’optimització del temps de l’alumnat?

El seu eslògan «horari saludable» és un bon eslògan, li ho reconec, però s’oblida que els eslògans han de ser veraços i no pas una fal·làcia, amagada d’interessos sobre la gestió dels menjadors escolars i les activitats extraescolars. També diu que vol que la nostra escola sigui més social (meeeeeeés???), democràtica (torni-li el poder que va treure als claustres), verda (verda, rosa o del color que vulgui), feminista (però no “de boquilla” no, amb fets. Fets potser com que la seva segona d’abord va dir-li a una delegada sindical que les dones no havien de comportar-se d’aquella manera?) i en català (és clar, en català i amb un domini de la llengua d’acord amb el que se suposa que haurien de saber els alumnes quan acaben la seva etapa obligatòria (Nivell C1); per cert, si regalem el C1 als alumnes, no es pot regalar el C2 als professors? O el que vol és recaptar una mica de dinerons? En fi...

Deixin de fer experiments amb l’ensenyament. Faci un pas al costat i deixin el sistema educatiu en mans dels vertaders experts, els que hi treballem de veritat. No els que vostès anomenen «experts».

Com veu li he redactat la carta amb missatges i idees per veure si és vostè capaç de trobar solucions adequades al problema que té sobre la taula (d’aquesta metodologia se’n diu «descobriment guiat»).

L’única cosa en la que li dono la raó és que certament tinc una forta implicació i bona actitud en la meva feina que faig cada dia a les aules i fora de les aules. I com que sóc una persona curiosa i que m’agrada saber, estudiaré grafologia, perquè l’última cosa que m’ha sorprès de la seva carta és la seva signatura.

Ens veiem als carrers senyor Cambray.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal