Són obligatoris els projectes? Nota enviada al Diari de l’educació (i no publicada...)0

1014 01/04/2022, 11:35       #Opinió,

En relació a l’article del Sr. Victor Saura "Sis 'fakes' sobre els nous currículums que estan creant tendència", publicat al Diari de l’educació el 22 de març de 2022, voldria fer un aclariment.
A l’esmentat article s’assenyala com un error comés pels crítics amb els nous currículums: "es confon o es fa confondre la possibilitat amb l’obligatorietat. Hi ha una creença, força estesa però poc fonamentada, segons la qual l’aparició de les hores de gestió autònoma és per obligar els centres a fer projectes. No és així. Serà el claustre qui tindrà plena autonomia per determinar com utilitza aquestes hores, que s’han rebaixat amb la revisió de l’esborrany."

Estic completament d’acord amb l’autor. La normativa no hauria de fer que els projectes fossin obligatoris, sinó una possibilitat i el professorat (el claustre) hauria de valorar si és adient aplicar aquesta metodologia i com fer-ho.

Ara bé, crec que es tracta d’una confusió de l’autor de l’article. Segons la nova normativa, els projectes són obligatoris. Així és determina explícitament:

Article 3 Principis pedagògics
4. Integració dels aprenentatges: s’ha de dedicar un temps de l'horari lectiu a la realització de projectes transversals, globalitzadors, significatius i rellevants i a la resolució col·laborativa de problemes, a fi de reforçar l'autoestima, l'autonomia, la reflexió i la responsabilitat de l’alumnat.

A més, a l’esborrany del Decret es diu que "els centres" podran establir àmbits agrupant matèries, organitzar projectes transversals i gestionar una bossa d’hores. Ara bé, no és "el centre" pròpiament dit, sinó les direccions les que tenen aquesta competència. Segons la normativa vigent, correspon al director o directora l'assignació del professorat als diferents cicles, cursos i àrees (article 10.1.b del Decret 155/2010, de la direcció dels centres educatius públics). Per tant, les direccions disposaran de la capacitat d’estructurar el currículum segons el seu criteri gràcies a les hores de gestió autònoma.

Així, doncs, crec que seria convenient que s’adrecessin al Departament per demanar, com ho està fent una gran part del professorat, que l’aplicació de determinades metodologies, com els projectes, no sigui obligatòria.

Atentament,


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal