Els grans oblidats: una vegada més0

904 03/05/2022, 20:35       #Opinió,

Si un dia esteu avorrits i no sabeu què fer, us convido a fer la següent enquesta a peu de carrer: Coneixeu els centres d’adults? Quins ensenyaments s’hi imparteixen? A quin alumnat van dirigits? En coneixes algun a la teva població o ciutat?

Les respostes us mostraran el gran desconeixement que hi ha al voltant d’aquests centres.

Aquest desconeixement, amb honroses excepcions, el podríem fer extensiu al Departament d’Educació, que, a més, acostuma a menystenir-nos i oblidar-nos en moltes de les decisions que pren, com ara en el calendari de les preinscripcions per al curs 22-23, que exclou en la fase preferent els alumnes que estan fent la secundària en aquest centres i volen accedir a la formació professional.

Quan les escoles d’adults van passar de Benestar Social al llavors Departament d’Ensenyament, semblava que hi havia un projecte per a donar un impuls a aquest centres, que són fonamentals per a tota aquella persona que vol seguir formant-se a tots els nivells, sobretot en un món laboral canviant i excloent com hi ha en aquest moments.

Però tot ha estat un miratge: el temps ha demostrat que són un calaix de sastre i que sembla que fan més nosa que servei. La llista de greuges és molt llarga i donaria per a molts articles.

Una mostra més del menysteniment cap a l’alumnat dels nostres centres és la publicació del decret de preinscripció en què s’ha exclòs de la primera fase de la preinscripció a formació professional l’alumnat que aquest curs acaba la secundària als centres d’adults. Hauran d’esperar a que, amb sort, quedin places vacants, i no tindran cap opció d’accedir als estudis més sol·licitats. No sabem si és una mostra més del menysteniment a què ens tenen acostumats o, senzillament, s’han oblidat de nosaltres perquè per al Departament no existim.

Als alumnes d’adults els ha costat molt arribar fins aquí i són una continuïtat gairebé segura per a la formació professional. A més, el percentatge d’aprofitament serà, en molts casos, superior al de l’alumnat que provingui de l’ESO. Però no ens enganyem, al Departament només li preocupa millorar les estadístiques d’abandonament prematur del sistema educatiu, i per això incideix en la continuïtat dels estudis des dels IES. En poques paraules, els importa dir que fan alguna cosa, no fer-la realment. És el màrqueting, amics.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal