Ni remoció per avaluació negativa ni entrevistes eliminatòries. Els tribunals ens donen -de nou- la raó0

4258 11/05/2022, 10:42       #Serveis Jurídics, #Mobilitzacions, #Decret de plantilles,

Professors de Secundària ha obtingut una nova victòria contra l’arbitrarietat del Departament d’Educació. En aquesta nova garrotada judicial, la més alta instància, el Tribunal Suprem, a la qual va acudir el Departament, ha tombat el recurs de cassació de la Generalitat contra la sentència sobre el Decret de Plantilles i projecta així la doctrina a tot l’estat.
Ara fa dos anys el TSJC va estimar parcialment un recurs de Professors de Secundària (aspepc·sps) i va anul·lar una sèrie de preceptes del Decret 39/2014, El «Decret de Plantilles”, entre d’altres, els que es referien a la remoció del lloc de treball de funcionaris per avaluació negativa i el caràcter eliminatori de les entrevistes en el sí dels concursos específics.

La Generalitat va interposar recurs de cassació davant la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem demanant que fixés doctrina legal, que desplegaria necessàriament efectes a tot l’Estat, sobre les dues qüestions esmentades. Val a dir, que aquest recurs és absolutament excepcional, que sovint no s’admet a tràmit i que sempre s’ha d’acreditar que allò que es demana té interès de cassació. En aquest cas, per la importància i abast de la sentència, el Suprem va considerar que hi concorria aquest interès, i el va admetre a tràmit.

El Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) i l’Associació de Catedràtics van presentar un escrit conjunt argumentant jurídicament les al·legacions en què fonamentàvem la nostra oposició.

Finalment el Tribunal Suprem ens ha donat la raó, és a dir, desestima el recurs de cassació, confirma íntegrament la sentència del TSJC sobre el Decret de Plantilles i acorda el següent:

1) No es permet regular la remoció del lloc de treball per avaluació negativa a l’àmbit docent fins que no s’hagi aprovat una Llei de Funció Pública que desenvolupi les previsions de l’EBEP.

És cert, que la recent LOMLOE fa esment a la remoció per avaluació negativa però el pronunciament del Tribunal continua vigent i, així , a banda de confirmar els preceptes anul·lats del Decret de Plantilles, aquesta decisió del Suprem es projecta sobre totes les conselleries d’educació que no hagin regulat per Llei la remoció després de la publicació de l’EBEP, aturant qualsevol expedient instruït en aquest sentit.

2) Exigir una puntuació mínima en la segona i darrera fase d’un procediment selectiu, mitjançant una entrevista u altre procediment per valorar un projecte estratègic sobre el lloc de treball o sobre aptituds, coneixements, habilitats relacionades amb aquest lloc atempta contra el principi de mèrit i capacitat.

És a dir, tal i com sempre hem defensat, no es pot deixar fora d’un procediment un participant que tingui més mèrits i capacitats mitjançant una entrevista eliminatòria que és clarament subjectiva i menys transparent.

Aquest pronunciament valida l’anul·lació que el TSJC va fer del Decret de Plantilles i per tant, anul·la les convocatòries dels concursos específics del Departament en aquest aspecte particular de l’entrevista. Però la sentència transcendeix, si més no com a referent, a tot l’àmbit de la funció pública i de l’administració de l’Estat. Pot tenir incidència sobre milers de empleats públics de l’administració local, autonòmica i estatal que participin en processos en els quals es vulgui eliminar els millors participants mitjançant una entrevista.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal