Comunicat de la Plataforma de Docents Substituts/es per l'Ordenació de Municipis0

844 10/05/2023, 10:29       #Mobilitzacions,

A finals d’abril de 2023 el senyor conseller d’educació, Josep Gonzàlez- Cambray, com a resposta a la suposada “manca de professorat a les borses docents”, imposa unilateralment que a partir del setembre de 2023, tot el professorat substitut /interí haurà d’estar disponible per poder desplaçar-se per tot el territori comarcal (comarques que aquest mateix professorat hagi escollit prèviament) sense opció a poder escollir, com fins ara, la tria per municipis (podrà ordenar els municipis dins de la comarca però haurà estarà obligat a desplaçar-se per la comarca si així es requereix).

Què ens suposa això? Situem-nos:

Fins ara, amb la tria de municipis, un mestre/a, professor/a podia escollir (segons les seves condicions familiars, conciliació, situació econòmica, viabilitat de desplaçament,.) i autogestionar la tria de municipis segons la seva realitat i viabilitat. Ara, amb l’obligatorietat de tria de comarques… Per a un substitut, interí, per una substituta, interina, l’obligatorietat de la tria de comarques suposa jugar a la “ruleta russa” amb les seves condicions econòmiques, de conciliació familiar, de desplaçament i d’hores extres de treball.

Tot professorat substitut haurà de disposar de cotxe (però no d’empresa, no: cotxe propi!). Tot substitut/a no podrà plantejar-se treballar a una altra feina complementària per poder sobreviure i ja no per la compatibilitat, sinó per les hores de desplaçament que suposarà en funció de la comarca a la que visqui.

La conciliació familiar que en principi l’hauria de garantir qualsevol empresa (i no les escoles) als seus treballadors/es, resulta que un volum elevat de treballadors/es, els substituts i i les substitutes del Departament d’Educació enlloc d’oferir-los, els incapacita!

Per sostenibilitat. Tot això en un moment en el que el mateix govern exigeix (amb sancions, segons la zona) baixar les emissions de CO2 a l’atmosfera i lluitar pel canvi climàtic, en un moment en el que volen i fomenten l’ús de transport públic (sense oferta de transport públic segons la zona), en un moment en el que llancen missatges a la societat sobre l’igualtat de gènere (tenint les seves mares treballadores descuidades).

Ja portem anys amb dificultats per treballar a municipis que tenim a pocs quilòmetres de distancia per una forma d’organització a l’aplicatiu que parteix d’un mal plantejament, com és el cas de les comarques limítrofs entre serveis territorials. Formes d’organització que dificulten donar resposta al problema que planteja el departament.

Precarietat. Potser primer caldria preguntar-se quines condicions s’ofereixen, a nivell laboral, per a que una persona formada decideixi que ja no li compensa seguir exercint la professió de mestre/a professor/a: professió per la qual porta tants anys lluitant).

La plataforma de “docents substituts/es per l’ordenació de municipis”, ’exigim al Departament d’Educació que retiri aquest condicionant i agreujament laboral i personal, que retorni a l’ordenació per municipis i que cerqui altres vies més democràtiques per a que l’alumnat no es quedi sense professorat.

La Plataforma demana l'adhesió a entitats i organitzacions a aquest comunicat, així com l'assistència a la concentració que es farà el dissabte dia 20 a la plaça Sant Jaume de Barcelona a les 12 hores on sortim al carrer per exigir al departament d’educació que retiri el canvi en la forma de prioritzar les preferències territorials i retorni a la tria per municipis.

Diem no a la petició mínima comarcal! La lluita tot just acaba de començar!

Barcelona, 10 de maig de 2023

Plataforma Docents Substituts/es per l’Ordenació per Municipis (PDSOM) @OxMunicipis #ordenaciomunicipis #conciliacio #sostenibilitat


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal