Professors de Secundària (aspepc·sps) es reuneix amb la nova Consellera d'Educació0

2326 05/07/2023, 11:45       #Mobilitzacions,

Ahir, quatre representants de Professors de Secundària (aspepc·sps) es van reunir amb la nova consellera d'Educació, Anna Simó i dues persones més del seu equip -secretària general i directora general- i els van exposar les nostres propostes i reivindicacions a partir de tres eixos: reversió de les retallades, condicions laborals i professionals i aspectes generals del sistema educatiu, tot manifestant d'antuvi la nostra inquietud i disconformitat amb la progressiva conversió del sistema educatiu català en un mer aparcament d'adolescents.

Les nostres propostes i la nostra concepció de la funció docent s'encabeixen en un model integral de sistema educatiu que està a anys llum del pedagogisme actualmente hegemònic a Catalunya i a Espanya, que considera l'etapa de Secundària una mera extensió de la (al seu torn, també deteriorada) Primària i que promou un sistema educatiu remès a funcions merament assitencials. Reivindiquem, fonamentalment, la nostra funció d'ensenyar les nostres especialitats i entenem que la funció primordial del sistema educatiu ha de ser la transmissió de coneixements, per això VOLEM ENSENYAR i exigim les condicions laborals i professionals que ens permetin dur a terme la nostra tasca acadèmica amb el rigor, la dignitat i estatus que es mereix.

La reunió va ser llarga, serena, educada i alhora contundent en la vindicació de les nostres propostes i arguments. Des de les diferències de fons que certament van quedar paleses a la reunió, creiem que el Departament d'Educació va entendre tres coses:

1.- Som un sindicat diferent de la resta, amb propostes i reivindicacions de fons diferents i que van més enllà de les sindicalment "ad usum".

2.- Som indiscutiblement la primera força de la Secundària pública catalana i representem un col·lectiu que està fart d'haver estat menystingut i que ha vist com la seva feina i condicions de treball s'ha anat deteriorant i devaluant.

3.- Des de l'acord i des del desacord, a partir d'ara s'haurà de comptar amb nosaltres.


Reunió amb la consellera

Almenys, i a l'espera de com es desplegarà la política educativa del Departament, sí que podem dir que, si més no en les formes, el tarannà ha canviat i que, com a mínim, és molt més dialogant i receptiu. Com a mínim, s'hi pot parlar i hi ha consciència del problema, tant pel que fa al deteriorament del sistema i de les condicions de treball docents, com de la necessitat de canviar urgentment de rumb i de mirada educativa. Caldrà veure com evoluciona tot plegat. Una cosa podem assegurar, en allò que hi estiguem d'acord, ens tindran al costat, en allò que no, enfrontats.

Com a aperitiu, els vam regalar a cadascuna de les representants del Departament, un exemplar de La educación cancelada (Sloper, Fundació Episteme, Professors de Secundària aspepc.sps, 2022), un llibre col·lectiu i transversal, l'edició del qual ha estat coordinada per Andreu Navarra i David Rabada Vives. Vam anunciar també que cap als propers setembre/octubre presentarem una proposta integral per a la Secundària. I que trepitjarem fort.

Aquí teniu una aproximació a les reivindicacions que vam plantejar:

Reversió del capítol de retallades

1) Recuperació del primer sexeni als sis anys i actualització. Reconeixement del deute acumulat.
2) Recuperació de la reducció d’hores lectives, progressiva, per als majors de 55 anys (2h) i de 60 (4h).
3) Aplicació de la resolució d'integració del cos PTFP a Secundària.
4) Obertura d’un procés de negociació amb la finalitat d’assegurar un lloc de treball al professorat interí que no hagi superat el procés d’estabilització (CM, Oposicions…).
5) Calendari escolar: manteniment de la no-obligatorietat d’assistència del professorat al centre durant el mes de juliol. Començament de les classes a Secundària (ESO, BAT i FP) amb posterioritat a l’11 de setembre).

Condicions laborals i professionals

1) Estructuració dels centres per departaments didàctics organitzats per especialitats acadèmiques.
2) Reducció d'hores lectives, per als caps de departament i resta de càrrecs de coordinació, específicament i explícita regulades pel Departament.
3) Derogació del Decret 39/2014 de «plantilles». Revisió dels decrets de direcció i d’autonomia de centres en el sentit acadèmic del terme.
4) Convocatòria d’un concurs d’accés al cos de catedràtics i periodització de l'accés.
5) Convocatòria periòdica d’oposicions (bianual com a mínim) amb totes les places vacants.
6) Convocatòria bianual de concurs de trasllats d'àmbit català, en els termes ordinaris del concurs general de trasllats.
7) Establiment de mesures disciplinàries que garanteixin la convivència al centre, fonamental per a garantir el dret a una educació de qualitat. Actuació contundent contra les agressions al professorat i d'assetjament entre alumnat. Consideració explícita del professorat com a autoritat pública (en l’exercici de les seves funcions).
8) Manteniment de la jornada continuada a Secundària en tots els casos en què el Consell Escolar ho aprovi. Inclosos els Instituts-escola (un model, aquest dels Instituts-escola, que cal abandonar).
9) Vindicació del professorat de Secundària com especialista en una matèria.
10) Obertura permanent de la borsa de treball.

Aspectes generals: preocupació per la reconversió progressiva a Catalunya del sistema d'ensenyament en una mena d'aparcament.

1) Transmissió de coneixements com a eix vertebrador del sistema educatiu. Els models pedagògics han de ser facilitadors d'aquesta transmissió de coneixements.
2) Revisió de la interpretació actual a Catalunya del concepte d'educació competencial.
3) Revisió dels mecanismes d’avaluació en el sentit acadèmic del terme.
4) Revisió dels actuals criteris d’avaluació: la nota l’ha de posar el professor que imparteix la matèria, sense perjudici dels mecanismes de reclamació per part de l’alumnat, sempre atesos al criteri d’especialitat en la matèria.
5) Revisió de l’actual currículum amb un major èmfasi en els continguts de cada especialitat: limitació dels treballs per projectes i dels àmbits.
6) Revisió del Màster de Secundària en un sentit més acadèmic. 7) Inspecció educativa per especialitats docents.
8) Revisió de l’FP dual. Consideració de l’FP com el procés de formació en una activitat professional, i no només per a un lloc de treball.
9) Tractament intensiu de les matèries propedèutiques a Primària (Matemàtiques i Llengua). Recuperació de la figura del mestre de Primària especialista en aquestes matèries instrumentals.
10) Introducció de proves externes d'avaluació d'aprenentatges assolits com a eina de control i rendiment de comptes del sistema educatiu.
11) Revisió de les polítiques d'educació inclusiva. Restabliment dels centres d'educació especial per tal d'atendre les necessitats educatives de l'alumnat, amb recursos i a càrrec de professionals especialistes.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal