L’excentricitat del Treball de Recerca al batxillerat0
1607 25/10/2023, 09:54 Francesc Gassó. Delegat de Professors de Secundària (aspepc·sps) a Tarragona. #Opinió,
Pel que fa a l’àmbit de l’educació a Catalunya tenim el mèrit de ser pioners a implantar estratègies educatives no contrastades i que compten amb poc consens dins de la comunitat educativa, i molt menys en la comunitat docent. Un exemple clar podria ser el “projecte 1x1” on tots els alumnes havien de disposar d’un petit ordinador portàtil que va desbancar els llibres de text i va fer perdre hores i hores dels alumnes i els docents. I diners, molts diners. Després del fracàs no en queda ni rastre, però no s’han dirimit responsabilitats. Buscar i penalitzar responsables és important, perquè si no es fa qualsevol que tingui una mica de poder li pot semblar escaient provar a l’educació pública la primera idea que li vingui al cap o que una fundació privada li expliqui. Aquesta persona i el seu equip se sabran invulnerables encertin o no en les decisions.
Des de fa uns anys a Catalunya, i només aquí, el 10% de la nota de batxillerat s’obté amb un treball que s’anomena Treball de Recerca (TdR). Qui més qui menys, tothom ha tingut contacte amb algun adolescent que l’ha patit. També, des de fa uns anys i des de sectors diversos es parla de la salut mental dels nostres adolescents. Malgrat que els professors hem assenyalat diverses vegades els punts febles del TdR i l’estrès que provoca a molts dels alumnes, sembla que els que dominen el debat educatiu no volen ni parlar de l’error que van cometre en implantar-lo.
En l'àmbit pedagògic podríem dir que: el TdR es valora amb un 10% de la nota de batxillerat, equival per exemple a totes les matemàtiques o fonaments de les arts o a la nota d’una llengua/literatura que han cursat. Només cal llegir uns quants TdRs per adonar-se que els coneixements i habilitats adquirits en una assignatura mai s’igualen amb la producció d’un TdR. A més a més, tothom que ha estat membre d’un tribunal de TdR –on de forma habitual hi ha tres persones– sap que la nota és molt més subjectiva –tant la part de seguiment del treball com la de valoració– que no pas la nota assolida en una assignatura.
Quan s’apropa la data d’entrega del TdR molts alumnes falten a classe per acabar-lo, deixen de portar al dia les assignatures i, en el pitjor dels casos, s’angoixen i tenen atacs d’ansietat. Si volem pensar en la salut mental dels nostres alumnes, tinguem en compte també l’estrès que suposa fer un treball d’investigació pel qual no estan preparats encara i que saben que els compta tant com una assignatura important.
Existeixen evidències que periòdicament surten publicades als diaris que les escoles privades puntuen amb notes més elevades els seus alumnes per tenir més fàcil l’accés als estudis desitjats, el TdR n’és un altre exemple.
Des de l’òptica del professorat cal invertir-hi hores que s’han de treure de la preparació de classes. Només en alguns centres quan un professor té assignats 4 o 5 TdRs se li compensa amb una guàrdia. Molts professors, especialment en centres petits, han de portar treballs de recerca que no corresponen a la seva especialitat. Part de la feina dels membres del tribunal és comprovar si fragments del TdR –o tot sencer– s’han extret d’internet. Amb la intrusió de l’ús de la intel·ligència artificial ja no disposem d’eines per comprovar si qui ha redactat un fragment és l’alumne o una màquina, element que encara distorsionarà més aquest projecte.
En l’àmbit temporal, el treball de recerca hauria de ser un treball destinat a alumnes d’universitat, entre altres motius perquè molts dels alumnes arrosseguen mancances greus de l’etapa de l’ESO. Per acabar podríem dir que és comparativament injust i representa un gran desavantatge per als alumnes catalans, ja que el TdR només es fa a Catalunya. El temps que els alumnes dediquen al TdR és temps que no poden dedicar al contingut curricular del qual s’examinaran no només al batxillerat, sinó també a la selectivitat, on competiran amb la resta d’estudiants que no el fan.
És per tots aquests motius exposats anteriorment que creiem que caldria suprimir el treball de recerca del currículum del batxillerat del sistema educatiu català.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- cristina-b4e
Sembla ser que hi ha una prova per a catalana parlants i una ... - albert-3dc
La prova de C2 aquesta que s'anuncia és per no catalanop... - salvador-7db
He entrat a la web per fer la matriculació per a català C2,... - nuria-597
En el meu cas, tribunal 7 de Geografia i història, sí que h... - ariadna-b99
Jo vaig intentar fer signatura digital i el full em donava er...